Dorinta Sexuala HIPOACTIVA

Problemas-de-pareja-12

Ema a sunat intr-o zi de marti sa ceara programare pentru terapie. Vocea ei suna timida si disperata. Aceea a fost ziua cand si-a dat seama ca lipsa dorintei sexuale a inceput sa fie o problema pentru ea si partenerul sau Brian. Au venit amandoi la terapie si am inceput sa facem o evaluare a problemei care-i aducea in cabinetul meu…

   Ce este dorinta sexuala hipoactiva?

Disfunctiile sexuale sunt probleme recurente si persistente care se prezinta intr-una sau in mai multe etape ale sexualitatii umane si provoaca suferinta si neplacere persoanei in cauza.

In mod obisnuit raspunsul sexual se divide in patru faze: dorinta, excitatie, orgasm si rezolutie. Dorinta sexuala hipoactiva este o disfunctie sexuala care se incadreaza in prima faza. Aceasta prima faza incepe inaintea contactului sexual, in fata unui stimul adecvat. Consta intr-o dorinta sau impuls produs de activitatea centrilor nervosi intracerebrali. Daca nu exista interferente sau inhibitii are loc raspunsul sexual.

Problema Emei era ca nu mai simtea dorinta sexuala fata de partenerul ei . Putea sa treaca mult timp intre contactele lor sexuale. Asta il afecta mult pe Brian, care nu se mai simtea dorit de partenera lui, îi era afectata autostima simtindu-se putin iubit. Ea in schimb se departa si mai mult de el, ca mecanism de aparare, ca sa nu mai trebuiasca sa-l refuze cand sugera ca vrea amor. In felul acesta mangaierile si sarutarile devenise aproape inexistente intre ei.

Prima parte a terapie a constat in a vorbi fiecare deschis despre problema si doar acest fapt a dus la diminuarea anxietatii dintre ei. Brian a simtit pentru rpima data ca lipsa dorintei partenerei lui, nu era din vina lui, si Ema a respirat usurata sa stie ca nu era unica care suferea de aceasta disfunctie.

  Cum si-a recuperat Ema pofta de sex

Primul obiectiv al acestei terapii de cuplu era ca apropierea si mangaierile lui Brian sa nu fie interpreptate de Ema, ca si motiv de a se culca cu ea. Pentru asta, prima tema pentru urmatoarele doua saptamani era foarte simpla pentru ei:

INTERZIS ORICE CONTACT SEXUAL INTRE EI

Nicioadata nu voi uita cum au revenit la terapie dupa cele doua saptamani. Brian avea mana pusa pe piciorul dezgolit al Emei si ea îi soptea ceva la ureche. Desi au indeplinit tema, Ema a marturisit ca a simtit dorinta sa faca sex si ca s-a masturbat de cateva ori in aceste saptamani.

Ajunsi in acest punct, erau pregatiti pentru urmatoare tema care ridica o parte din interdictie…Acest exercitiu consta in stimularea zonelor erogene secundare, fara stimularea genitalelor si fara penetrare.

Cuplul iesi de la terapie tanandu-se de mana si razand ca adolescentii. O saptamana mai tarziu au revenit la terapie insa de data asta nu si-au facut tema. Au avut relatii sexuale. Si terapia s-a finalizat o luna mai tarziu…Ema i-a promis lui Brian ca va reveni la terapia daca va mai trece prin asa ceva. Desi a trecut mai mult de o jumatate de an de cand i-am vazut, nu am mai avut vesti de la ei. 🙂

Pentru cei curiosi, daca Ema si Brian nu ar fi intretinut relatii sexulale in ultima tema ce le-a fost data, mai ramanea un singur exercitiu: stimularea genitalelor fara penetrare. Mai mult ca si ajutor la terapie se poate sugera stimularea fantezie sexuale prin carti, imagini si video erotice.

  Nota: aceasta terapie respecta abordarea din terapia congnitiv-comportamentala bazata in Masters&Johnson