Impreuna dupa o infidelitate?!

t_pareja_solo_par_retrato_tristeza_sola_20089_358

Am trecut printr-o perioada dificila, aproape ca traiam vieti seaparate, chiar daca aveam copiii si locuiam in aceeasi casa. Am simtit furie cand am aflat de infidelitatea sa, insa si usurare, pentru ca si eu am fost pe punctul de a fi infidela. I-am sotului meu ca stiu de aventura sa, si el m-a suplicat sa-l iert, ca inca ma iubeste, ca nu poate sa traiasca fara mine… Sentimentul de vinovatie il macina si frica ca ma putea pierde. Am inceput sa vorbim de ce ni se intampla, de faptul ca trebuia sa petrecem mai mult timp impreuna, de a ne redescoperi. Relatia noastra a inceput usor sa se imbunatateasca. Era ca si o initiere de la zero. Au trecut trei ani de atunci si suntem mult mai bine. E povestea Alinei. Niciodata nu am crezut ca vom continua dupa o tradare imi spunea…

Infidelitatea e la ordinea zilei. In perechi de scurta sau de lunga durata, in cupluri care se iubesc sau nu, in perechi cu copii sau fara. Recentele statistici arata ca 65% dintre barbati si femei au fost infideli macar o data in viata. Pginile online pentru persoane casatorite care cauta o aventura sunt in crestere…de fapt a ajuns sa fie chiar o afacere profitabila. Insa ce se intampla cand se descopera infidelitatea?!

Inainte de a lua decizia de te desparti sau sa continui impreuna, este foarte important sa vorbiti despre motivele care au provocat asta. Ceva ce, iti spun ca va fi dificil cu siguranta, pentru ca se poate termina cu discutii dureroase, cu grele reprosuri si fara cale de intoarcere.

Trebuie lasat sa treaca ceva timp dupa ce se descopera o infidelitate, pentru ca cel tradat sa isi traiasca durerea. Cu siguranta ma vei intreba: si cand ne vom aseza fata in fata ce sa vorbim?! Te sfatuiesc sa nu agravezi durerea cu intrebari de genul: „si ti-a placut mult sa faci sex cu respectivul(a)?”Ceea ce e necesar sa intrebi este: Pentru ce ai ales sa ma inseli? Pentru ca pot fi situatii in care afli ca a avut o aventura de o noapte, iar in cazul asta vei trece mai usor peste durerea sufleteasca; sau sa afli ca ti-a fost infidel(a) mai multi ani, traind intr-o relatie paralela. In acest caz probabilitatea sa continuati impreuna se reduce semnificativ. Sa gestionezi furia, deceptia si iertarea nu este usor!!!

Ne despartim sau nu ne despartim?

Tradatul va simti furie, tristete, dorinta de a se razbuna, de a rupe relatia…Si cel care a tradat probabil se simte vinovat. Insa dupa cum sustin si alti psihologi, „o iubire, chiar daca este deteriorata, valoreaza mult”. Si dupa o infidelitate, numai un sfert din perechi se despart imediat si de forma reactiva. O alta treime se separa in timp si ceilalti isi revin cu ajutor psihologic si autocritica.

Nu este usor sa decizi daca merita sa continui sau nu. Persoana care a fost infidela trebuie sa aiba bine definit daca vrea sa continuie sau nu relatia. Mai ales daca marturiseste infidelitatea sa. Si este foarte important sa-si ceara iertare intr-un mod sincer. Cel tradat inainte sa ia decizia de a continua trebuie sa-si puna doua intrebari cheie: ne mai iubim? Suntem satisfacuti de relatia noastra? Pentru ca nu merita efortul sa continui relatia cu orice pret.

Cum explica specialistii, pentru 90% din populatie, infidelitatea nu este acceptat; insa frica de singuratate sau dependenta afectiva tin agatate multe perechi. Daca cuplurile decid sa continue relatie, sa mai existe dragoste e o conditie si de asemenea dorinta de un compromis pentru constructia relatie intr-o forma matura si sanatoasa. Nu spun ca trebuie „sa se uite” tradarea, sau ca cel inselat sa incline balanta facand la fel, ci sa ierte cu adevarat. In caz contrar exista riscul ca relatie sa se termine intr-un timp scurt.

  O oportunitate de regenerare

Sa caute momente sexuale pe care nu le gasesc in cuplu, e primul motiv pentru infidelitate, in cazul barbatilor. La femei sunt mai multe motive, pe langa cel sexual. Pentru asta infidelitatea lor e mult mai periculoasa pentru stabilitatea cuplului, deoarece investesc emotional cand aleg sa insele.

Oricare ar fi motivul…ca e sexul, ca e o scapare din monotonie, ca s-a indragostit de cealalta persoana; totul provoaca o criza in perechea stabila. Si cuplului nu-i ramane alt remediu decat sa joace cu cartile pe masa de acum. Amandoi trebuie sa accepte ca exista ceva ce nu functioneaza corect in interiorul relatie lor. Dupa descoperirea infidelitatii, intotdeauna in acel cuplu se produce un cutremur emotional. Este o situatie critica care obliga amandoi membrii sa se priveasca unul pe celalalt si sa se redescopere. Pentru asta cei mai multi ajung la un terapeut de cuplu. Mai mult de 50% dintre cuplurile care ajung la terapie , vin din acest motiv. Fie pentru a asimila situatia, sau pentru a o regenera. O munca care poate fi lunga si dureroasa, insa satisfacatoare la final.

Si unul din obiectivele terapiei este, sa segaseasca cauzele insatisfactie, sa fie ajutat infidelul sa se maturizeze, pentru ca persoana mai matura este fidela partenerului din vointa proprie.

Tu in viata ta de cuplu ai fost nevoit sa treci printr-un cutremur emotional datorita infidelitatii partenerului? Cum ai depasit momentul? Poti sa-mi scrii povestea ta in formularul de sub articol sau direct pe e-mailul meu.Nu uita, ca povestea ta poate ajuta si alte cupluri care se afla in acest impas.

Aboneaza-te la newsletter

Vei fi informat via e-mail despre noile articole aparute pe site.

Si vei primi in mod gratuit un material PDF: Fantezii erotice- Cele mai comune fantezii ale femeilor 😉