PRIETENIA- consolideaza relatia?!

tumblr_mjv74ikXsH1s61sjzo1_500_large

Impartasesc totul cu perechea mea, imi spune Alin, 32 de ani, dar este adevarat ca anumite confidente le impartasesc doar celor mai buni prieteni ai mei. Printre alte motive, e acela ca anumite aspecte care ma preocupa sunt legate de ea (femeia mea). Uneori pur si simplu, imi este greu sa-i explic anumite lucruri… Cred ca si ea gandeste la fel, si ca are o prietena de incredere cu care se confenseaza. Nu cred ca asta e deloialitate, pentru ca in cele mai intime aspecte ale vietii ne cunoastem si impartim aceeasi viziune asupra lumii. Ceea ce se intampla este ca, cuplul si prietenia merg „de mana”, insa, unele nuante fac ca fiecare sa mearga in alta directie.

In cautarea echilibrului

Anumiti experti in comprtamentul uman semnaleaza ca daca ai iubire de cuplu, nu ai prietenie, iar altii ca ca e imperios necesara prietenia, ca sa cimenteze relatia. Deci, daca exista echilibru, o anumita doza de prietenie e necesara in relatie. Pentru ca relatia de cuplu este „un subtil echilibru intre multe ingrediente: atractie, amor, sexualitate, prietenie, loialitate, complicitate, acceptarea diferenteleor, sa stii sa comunici…”Daca se produce o accentuata denivelare si balanta se inclina prea mult intr-o parte, se poate ajunge la probleme sau ruptura, sustine Raul Padilla- sexolog si psiholog- in cartea sa Mituri Maritale.”

In cartea sa demonteaza anumite credinte generalizate despre cuplu…Si una din ele este ca: cei care formeaza un cuplu amoros, ar trebui sa fie si cei mai buni prieteni. El afirma: structura ”prieteniei” intr-o pereche e amorul,care nu e sinonimul prieteniei. Camaraderia presupune o legatura prieteneasca si aceasta e una din stalpii sanatatii emotionale ale fiintei umane, in timp ce cu partenerul se impartasesc sentimente precum intimitatea si familiaritatea.

Sa asumam ce ne diferentiaza

Intr-un exercitiu de sinceritate intima, nu mereu se imartasesc opinii, placeri si diversiuni cu persoana ce exista „cufundata„ in viata noastra. De asemenea nu in orice moment ne simtim comozi sa facem totul in comun. Daca ne gandim mai bine, chiar omitem sa exprimam fiecare opinie a noastra, si nu intotdeauna impartasim visele noastre, si de multe ori evitam sa ne aratam slabiciunile in fata celui cu care am format un camin. Din respect pentru cel iubit, intelegem ce ne uneste si ne asumam ce ne diferentiaza, este ca un act de credinta, un salt in gol.

In schimb cu un prieten exista o relatie primitiva. Dragostea se „termina”, prietenia suporta mai bine trecerea timpului…La un prieten se accepta slabiciunile si erorile 😉

Ingerinta si spatiu

Nu ar trebui toate acestea sa descrie o relatie de amor?! Este minunat daca asa se intampla- dar fara a forta. Nu este usor sa mentii acest tip de relatie in interiorul cuplului, pentru ca apropierea fizica si responsabilitatile impartite, interfereaza si erodeaza in relatie; este nevoie sa se rezerve un spatiu emotional propriu. Problemele cotidiene, evolutia vietii de familie, problemele practice in cele mai subtile aspecte survoleaza relatia.

Sunt si experti pentru care nu exista raspunsuri bune sau rele la intrebarea: prietenia consolideaza relatia? Pur si simplu sunt situatii care ne dau piste despre perceptia relatiei, care ne pun la proba iubirea si prietenia din interiorul cuplului. Stiind acestea fiecare ar trebui sa decida, cantarind pro si contra ce ingrediente sa adauge pentru reechilibrarea relatiei.

  Mult sex si putina prietenie

Fiecare pereche e o lume si are propriile sale asteptari. Nivelul prieteniei este un pact tacit in interiorul acesteia si variaza cu timpul. La inceput dimensiunea prieteniei pare sa fie inexistenta intr-o relatie, pentru ca nu ne cunoastem, invatam unul de la celalalt si de asemenea, de ce sa nu o spunem, incercam sa ne cufundam in a cuceri pe celalalt... Si cand ne instalam in faza de indragostire- numai pasiune si putin substrat emotional- vom fisura prietenia. Pentru ca la inceput iubim pe cineva ce nu „este” in realitate, ci cum credem noi ca este. Erotismul si intalnirile sexuale se convertesc intr-un tonic, il imbracam pe celalalt cu calitati pe care poate nu le are. Insa aceasta faza a descoperirii e doar un chef hormonal, frenezia asta nu dureaza. Daca nu transformam acea excitatie initiala, daca nu o umplem de noi continuturi, printre ele si prietenia, riscam sa traim intr-o continua minciuna…

E posibil sa indeplineasca toate fanteziile tale sexuale si tu sa le depasesti pe ale lui. Poate sa existe multa sexualitate intr-o relatie, insa daca exista decat aceasta dimensiune, e mai mult o utilizare a corpului celuilalt pentru placerea noastra. Multa senzualitate si putina prietenie e ceva cu data de expirare…Nu degeaba repeta ANTONIO GALA:„Dragostea e o prietenie cu momente erotice”.

Putin sex si multa prietenie

Am suportat toate problemele- isi aminteste Carmen-: boli de toate tipurile, somaj, probleme familiare…Dar am iesit din toate pentru ca avem incredere unul in altul si aceleasi valori. Pasiune? Da, la inceput a fost multa, acum cu acest vartej al vietii, recunosc ca este elementu pe care cel mai putin il cultivam…Specialisti ne atrag atentia: intr-o relatie nu ar trebui sa se convietuiasca cu putin sex si prietenie in exces, pentru ca se risca a ajunge ca fratii ;). De-a lungul convietuirii iubitii alterneaza momentele de pasiune cu cele de prietenie. Daca filmele, cititul, muzica, jocurile, inlocuiesc momentele de pasiune, ceva nu functioneaza bine. Pentru asta trebuie sa fim atenti sa nu intindem coarda, ca sa nu moara dorinta, dar nici nivelul de empatie si incredere. Se poate sa ai o relatie amicala, insa, pentru a supravietui , e nevoie de dinamism si sa nu uitam ca, inainte de toate suntem pereche, nu cativa prieteni ce impart o casa.

De aceea in opinia sexologilor:„ se poate ca cineva sa fie un bun prieten si in schimb, sa nu mai poata fi daca devine partenerul tau sexual. Nu in van o prietenie poate dura multi ani, in timp ce relatiile stabile se pare ca sunt pe cale de disparitie…”

Apreciez daca mi-ai spune intr-un scurt comentariu, parerea ta la intrebarea titlului : PRIETENIA consolideaza relatia?!

Confidenta ta Nicoleta 😉

Aboneaza-te la newsletter

Vei fi informat via e-mail despre noile articole aparute pe site.

Si vei primi in mod gratuit un material PDF: Fantezii erotice- Cele mai comune fantezii ale femeilor 😉